Hari ni sy msak taw..
bkn xbiase msk..tp jarang msk..
bkn xbiase msk..tp jarang msk..
sbb ape?..rhsia! hehe
Niari masak ape taw?
Niari masak ape taw?
masak..
AYAM MASAK MADU
sja jek nk try len dr yg len an..
msak utk mkn tghari smpai ke malam..
hehe
jimat an?
bukan pe..kat umah da xde 'pemakan'
jd msk sekali gus la an..
JOM kite tgk resepi nye k..
nnti kowg ley cube sndri (^_^)
Bahan-bahan ( 2-4 )
- 1/2 ekor ayam
- garam
- kunyit
- 1 sudu rempah kari ayam
- 3 ulas bawang putih
- 1 inch halia
- bawang besar
- cili kering / cili boh
- madu
- gula merah
- sos/tomato puree
- air
Cara-cara
- Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.
- Ketuk2 ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bhn perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
- Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.
- Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.
- Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup.
soooo.. ape lg tnggu??
boleh la g masak skrg!!
hehehe
selamat mencuba (^_^)
No comments:
Post a Comment